Tuomasmessun suunnittelemiseen ja toteuttamiseen tarvitaan kymmeniä vapaaehtoisia. Tervetuloa olemaan yksi heistä!

Vapaaehtoistehtävät

Jokaista Tuomasmessua on toteuttamassa lukuisia vapaaehtoisia. Näihin tehtäviin voit tulla silloin tällöin, kun sinulle sopii. Messun eri tehtäviin voit ilmoittautua täällä: https://tinyurl.com/tm-ilmoittautuminen tai Tuomasmessujen yhteydessä (ilmoittautumiskansio löytyy kirkon eteisen infopöydältä). Tuomasmessun suunnittelua johtaa messun juontaja.

 • KIRJOJENJAKAJA toivottaa ihmiset tervetulleeksi messuun. Ennen messua hän huolehtii siitä, että oikeat laulukirjat ovat eteisessä jaettavissa pöydillä, jakaa kirjat tulijoille ja järjestää kirjat paikoilleen messun päätyttyä. Paikalla on hyvä olla tuntia ennen messun alkua.
 • TEKSTINLUKIJA lukee messussa raamatuntekstin (lukukappale tai evankeliumi) ja kantaa kulkueessa ristiä. Paikalla on hyvä olla klo 17.15.
 • RUKOUSALTTARIPALVELIJA valmistelee sivualttarin (nostaa kaapista tavarat esille) ja on rukousalttareilla keräämässä rukouspyyntöjä. Esirukousjakson päätteeksi rukousalttaripalvellija lukee yhden esirukouspyynnön ääneen. Rukousalttaripalvelija huolehtii myös kolehdin keräämisestä. Paikalla on hyvä olla tuntia ennen messua.
 • RUKOUS- JA EHTOOLLISAVUSTAJA toimii esirukouspalvelijana (rukous, öljyllä voitelu, siunaaminen, paranemisen kehä) ja avustaa ehtoollisenjaossa. Avustaja voi olla diakonian viranhaltija, pappi tai Tuomasyhteisön rukousavustajakoulutuksen suorittanut maallikko.
 • JATKOAVUSTAJA auttaa messujatkoilla kryptassa, laittaa syötävät tarjolle ja siivoaa jäljet.
 • PIKARINPESIJÄ – TISKAAJA huolehtii messujatkojen tiskistä ja ehtoollispikareiden pesemisestä kryptan keittiön tiskikoneella.

Saat kaikkiin tehtäviin opastuksen. Tehtävien tarkat ja ajantasaiset ohjeet löytyvät täältä: https://tinyurl.com/tm-messuohjeet.

Liturgille:

Tuomasmessu tunnetaan rikkaasta liturgiasta. Tuomasmessussa saa kokeilla ja käyttää erilaisia liturgisia tekstejä. Messusävelmistönä käytetään Petri Laaksosen säveltämää sävelmistöä. Täältä voit ladata messun kulun nuotteineen, muut ohjeet sekä virikkeitä teksteihin ja rukouksiin.

Saarnaajalle:

Tuomasmessun saarnoja kuuntelee suuri joukko ihmisiä messussa, striimin ja Radio Dein kautta sekä podcastista jälkeenpäin. Saarnan ohjepituus on 10-12 minuuttia, kesäkaudella 8 minuuttia.

Pysyvät valmistelutiimit:

Osa vapaaehtoistehtävistä hoidetaan tiimeissä, joihin sitoudutaan pitemmäksi aikaa. Tule mukaan rakentamaan yhteisöä ja tekemään yhdessä! Messu -pääryhmää vetävät Jörgen Eriksson ja Eija Somervuori.

 • Juontaja, esirukousjohtaja ja koordinaattori Juontaja rekrytoi messun rukous- ja ehtoollisavustajat, huolehtii messun yhteisestä valmistelemisesta ja juontaa messun. Esirukousjohtaja rekrytoi rukousalttaripalvelijat ja johdattaa messun esirukousosioon. Koordinaattorit toimivat juontajan ja esirukousjohtajan tukena ja apuna erityisesti niissä messuissa, joissa on vähemmän kokeneita vastuuhenkilöitä. Ajantasaiset ohjeet löytyvät Tuomasmessun valmistelu Drive-kansiosta. Jos olet hukannut linkin, pyydä se toimistolta.
 • Chat-moderoija vastaa siitä, että jokainen tuntee olevansa tervetullut striimin ääreen messua seuraamaan. Chat-moderoija on kuin verkossa toimiva eteistiimi. Moderaattori ylläpitää yhteisöllisyyttä striimilähetyksen aikana ja puuttuu tarvittaessa asiattomuuksiin. Onnistuu kotisohvalta tai kirkonpenkiltä halutessasi. Tuomasmessun Youtube-kanavalla kokoontuu usean sadan hengen seurakunta messun aikana.
 • Skriininkäyttäjiä huolehtii messun aikana skriinin käyttämisestä ja/tai valmistelee PP-diat messua varten
 • Roudaustiimi valmistelee kirkkosalin ennen messua ja hoitaa tavarat paikoilleen messun jälkeen
 • Striimaustiimi Striimaajat vastaavat vuorollaan Tuomasmessun striimaamisesta, kaluston pystyttämisestä ja purkamisesta. Striimaajille maksetaan tehtävästä pieni palkkio.
 • Rukousalttaritiimi huolehtii rukoustekstit rukousalttareille sekä rukousalttarikaappien sisällöstä  kuukausittain vaihtuvin vuoroin.
 • Kolehtitiimi huolehtii kolehdin laskemisesta messun aikana. Paikalla on aina vähintään kaksi laskijaa.
 • Messujatkovastaavat vastaavat vuorollaan työpareina messujatkoista sunnuntain messun jälkeen. Vastuupari rekrytoi tarvittavat apujoukot ja huolehtii muusikoiden välipalan ja jatkotarjottavien valmistelusta, tarjoilusta sekä loppusiivouksesta
 • Pullakuskit noutavat Kanniston leipomomyymälöistä ylijäämätuotteita viikonlopun tapahtumiin. Noudot tehdään vetäjän ilmoituksesta ja kylmätuotteiden varastointi hoidetaan joko kotona tai Kryptassa katkeamattomalla kylmäketjulla.
 • Esirukoilijat vastaanottavat messuun jätettyjä rukouspyyntöjä ja rukoilevat niiden puolesta. Tehtävää voi hoitaa osana rukousryhmää tai yksin.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä tuomaspappi Katiin tai laita viestiä: toimisto@tuomasmessu.fi