Toisinaan, aika useinku, pysähtyminen ja hiljentyminen tuntuvat vaikeilta. Täältä löydät keinoja rauhoittumiseen.
Voit käyttää seuraavia tietoisuusharjoituksia helpottamaan hiljentymistä ja rauhoittumista. On yleensä hyvä valita yksi itselleen sopiva rauhoittumisen tapa.

Asento

Hyvä rukousasento on tärkeä. Etsi asento, joka on mukava ja jossa voit olla samaan aikaan levollinen ja valpas. Voit istua selkä suorana, jalat maassa, kädet levollisesti sylissä. Voit istua tuolissa tai esimerkiksi risti-istunnassa.

Hengitys

Hengitä syvään ja rauhallisesti muutamia kertoja, rentouta hartiat ja huomioi mahdolliset lihaskireydet. Sulje silmät ja anna hengityksen virrata. Keskity olemaan läsnä tässä ja nyt.

Tietoisuus äänistä

Kuuntele ääniä ympärilläsi. Jos olet sisätilassa, kiinnitä huomiosi ääniin sekä huoneessa ja sen ulkopuolella lempeästi, hitaasti ja tuomitsematta. Huomioi jokainen ääni, mutta älä jää kiinni yksittäiseen ääneen. Jos kuuluu yllättävä tai häiritsevä ääni, tiedosta ja nimeä se. Älä yritä olla kuulematta sitä. Kun olet valmis, tiedosta oman hengityksesi ääni. Kuule luomassaan asuvan Jumalan ääni.

Tietoisuus omasta ruumiista

Tiedosta oma kehosi. Aloita päälaesta, käy mielessäsi läpi jokainen ruumiinosa, tule tietoiseksi niistä. 

Kiinnitä lempeästi huomiota päähän, kasvoihin, silmiin, niskaan, hartioihin jne. 

Kuuntele hetken aikaa tuntemuksiasi eri ruumiinosien kohdalla, älä tuomitse. 

Tunne lämpötila, vaatteet, ilmavirta, kireys, kihelmöinti jne. 

Jatka kunnes olet tietoinen koko ruumiistasi. 

Tarkastele sitten itseäsi kokonaisena – Jumalan kuvaksi luotuna – jossa Jumala on päättänyt asua.

Kävely

Kävele hitaasti tietoisena kaikesta ympärilläsi: ympäristö, ajatukset, tunteet, keho. 

Usein auttaa, jos kävelet hitaammin kuin normaalisti ja kiinnität huomiota kaikkeen ympärilläsi olevaan.

Rukoussana

Rukoussana, mantra, toistuva lyhyt lause voi auttaa rauhoittumaan. Toisinaan keskitymme sanojen sisältöön, mutta useimmiten päästämme irti ajattelusta ja luotamme, että pelkkä sanojen toistaminen riittää. Rukoussanaa voi toistaa kävelyn, hengityksen tai musiikin tahtiin. Sopivia lauseita ovat esim. ”Tule Herra Jeesus”, Jumala on myötätunto ja rakkaus”. Kuuluisimpia rukoussanoja on nk. Jeesuksen rukous: ”Herra Jeesus Kristus, armahda minua syntistä.”