”Te olitte ihan parasta leirillä”

Kokemuksia rippikouluvaarina ja -mummuna olemisesta

Tuomasmessuaktiivit Ari-Pekka Mustonen ja Eva Ratinen osallistuivat kesällä 2023 Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan rippikoululeirille leiri-isovanhempina. 

Eva kertoo haaveilleensa asiasta jo useamman vuoden. ”Ajattelin, että olisipa kiva lähteä riparileirille nuorten sekaan. Tällä hetkellä ei lähipiirissä ole tuon ikäisiä nuoria, joten minua kiinnosti ja kiinnostaa, miten tuon ikäiset elävät, miten hahmottavat maailmaa ja elämää, miten suhtautuvat moniin nyt pinnalla oleviin asioihin ja ilmiöihin ja yleensä minkälaisia he ovat”, kertoo Eva.

Evalla ja A-P:llä ei ollut leirillä virallista roolia, he olivat mukana ylimääräisinä aikuisina nuoria varten. Palkkaa ei maksettu, mutta täysihoito matkoineen kuului diiliin. 

Molemmat pitivät leirin aikana iltahartauksia, jotka hiukan jännittivät, vaikka valitut aiheet olivat tuttuja, tärkeitä ja rakkaita. Positiivista ja henkilökohtaistakin palautetta tuli. Muuten Eva ja A-P osallistuivat leirin ohjelmaan yhdessä muiden kanssa. Palkitsevinta olivat keskusteluhetket nuorten kanssa. Nuorten oli varsinkin loppuleiristä helppo tulla puhumaan ja jakamaan elämäänsä. Eva kertoo: ”Yritin viestiä, että olen täällä teitä varten ja milloin vaan voi tulla juttelemaan. Halusin aina tilaisuuden tullen kertoa nuorille, kuinka ihania, kauniita ja ainutkertaisen ihmeellisiä he ovat.” ”Se tunne, kun kokee, että nuori on siellä leirillä muutaman päivän perusteella uskaltanut luottaa minuun ja purkaa tuntemuksiaan sekä keskustelun lopuksi kiittää, onhan se ihan kaiken mahdollisen arvoista”, kertoo puolestaan A-P.

Leirin yhteisöllisyyttä ja isosien työtä molemmat ihailivat suunnattomasti. Vaikka isoset eivät olleet juurikaan leiriläisiä vanhempia, he osasivat ottaa johtajuutta ja hoitaa hyvin omaa tonttiansa. Leirin ohjaajia kohtaan syntyi myös iso kunnioitus. ”He suoriutuivat todella hyvin vaihtuvista ja haastavistakin tilanteista ja siinä sivussa se normaalikin puoli hoitui erinomaisesti. Tässä kaikessa oli tärkeä paikkansa myös vaarille ja mummolle tärkeänä ja tarpeellisena käsiparina, silminä ja sydäminä siinä joukossa”, kertoo Eva

A-P kertoo lähteneensä leirille avoimin mielin ja ilman asenteita. Kokemus palkitsi monin verroin. Jatkossa leirivaarin ja -mummon pestiin voisi liittää enemmänkin vastuuta, tehtäviä kuten hartauksia, mummi- ja vaarivarttia ja muuta yhdessä sovittua ja suunniteltua. 

Tämän jutun otsikko ”te olitte ihan parasta leirillä” oli erään nuoren palaute.

Leirin pappi Taija Tiilikka kertoo, että monella riparilla töissä olleen työntekijän näkökulmasta leirimumma ja -vaari olivat aivan mahtava lisä leirin kokoonpanoon. Myös nuorten huoltajat ottivat iloiten vastaan tiedon, että leirillä on lisäkäsipareja. ”Leirin isovanhemmat saivat pitkälti olla aivan rauhassa nuorten kanssa. Kiireettömyyden ja aidon läsnäolon maaperästä syntyy luottamus”, sanoo Taija. Lisäksi oli arvokasta, että mukana oli aikuisia, joiden ei tarvinnut ”olla ikäviä”, kuten soittaa nuoren kotiin tai selvitellä keskinäisiä kiistoja. ”Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan rippikoulutyön näkökulmasta leiri-isovanhemmat olivat suuri siunaus; paljon ainutlaatuisia kohtaamisen hetkiä olisi jäänyt uupumaan ilman heidän läsnäoloaan”, sanoo Taija. 

Jatkossa rippikouluyhteistyötä tuomiokirkkoseurakunnan ja Tuomasyhteisön välillä on tarkoitus kehittää edelleen. Ensi kesänä tuomaspappi Kati Pirttimaa on yhdellä tuomiokirkkoseurakunnan rippileirillä ohjaajana. Uusia leiri-isovanhempia otetaan mielellään mukaan leiritoimintaan. Tuomasyhteisön rukousavustajakoulutus antaa hyvät valmiudet myös nuorten kohtaamiseen ja luottamuksellisiin keskusteluihin heidän kanssaan. Eva sanoo: ”Suosittelen ja kannustan osallistumaan riparille, jos yhtään on sellaista haavetta tai ajatusta. Vaikea kuvitella, että sitä katuisi tai harmittelisi.” Ja A-P säestää: ”Kyllä kaiken kokemani perusteella uskallan suositella kenelle tahansa, joka kokee haluavansa olla tekemisissä nuorten kanssa. Heiltä oppii paljon ja he voivat oppia meiltä jotain, kunhan vain uskaltaa heittäytyä avoimin mielin matkaan mukaan.”

Jos kiinnostuit asiasta ja haluaisit lähteä mukaan ensi vuonna, ota yhteyttä tuomaspappi Katiin.