Luomakunnan aika -rukousjakso 1.9.-4.10.

Kuunnelkaa luomakunnan ääntä! on vuoden 2022 Luomakunnan ajan (Season of Creation) teema. Vuosittain syyskuun ensimmäisestä päivästä lokakuun neljänteen vietetään maailmanlaajaa ekumeenista rukousjaksoa maapallon suojelemiseksi.

Kirkkoisä Augustinus sanoo: ”(Luomakunta) on jumalallinen sivu, jota pitää kuunnella, se on universumin kirja, joka pitää ottaa huomioon. Raamattua voivat lukea vain ne, jotka osaavat lukea ja kirjoittaa, kun taas kaikki, myös lukutaidottomat voivat lukea universumin kirjaa.” Martti Luther puolestaan kirjoitti: ”Jumala ei ole kirjoittanut (evankeliumia) pelkästään kirjoihin vaan myös puihin ja muihin luotuihin.” 

Moni jakaa kokemuksen siitä, että ei ole tullut kuulluksi tai että on tullut vaiennetuksi. Tämän vuoden rukousjakso muistuttaa siitä, että ihmiskunta ei ole onnistunut kuuntelemaan luomakuntaa. Me olemme vaientaneet luomakunnan äänen. 

Vuoden 2022 rukousjakson symboli on palava pensas, joka muistuttaa Mooseksen ja Jumalan kohtaamisesta Hoorebin vuorella. Laajat metsäpalot ovat yksi merkki ilmastonmuutoksen tuhoavista vaikutuksista, jotka kohdistuvat usein kaikkein heikoimpiin.  Mooseksen kohtaama tuli ei ollut tuhoavaa, vaan osoitus Jumalan läsnäolosta. Hänelle sanottiin: “Riisu kengät!” koska hän seisoi pyhällä maalla. Palava pensas -symboli muistuttaa siitä, että kaikki luotu on pyhää, ja kehottaa ihmistä riisumaan kestämättömän elämäntapansa kengät ja pohtimaan yhteyttään luomakuntaan ja Jumalaan. 

Kuunnelkaa luomakunnan ääntä! -rukousjakson laaja suomenkielinen aineisto löytyy Suomen ekumeenisen neuvoston sivuilta. Haluaisitko olla mukana – miten Tuomasyhteisö voisi olla mukana? Ota yhteyttä ja kerro ideasi!