Luomakunnan aika -rukousjakso 1.9.-4.10.

Vuosittain syyskuun ensimmäisestä päivästä lokakuun neljänteen vietetään maailmanlaajaa ekumeenista rukousjaksoa, Luomakunnan aikaa (Season of Creation). Vuoden 2023 teema on Virratkoon oikeus ja rauha, ja symbolina vuolas virta. Kirkot eri puolilla maailmaa ovat viime vuosikymmeninä puhuneet yhä vahvemmin luomakunnan suojelemisen, ilmastonmuutoksen pysäyttämisen ja luontokadon ehkäisemisen puolesta.

Luomakunnan ajan tämän vuoden teemaa selitetään kansainvälisessä materiaalissa näin:

“Profeetta Aamos julistaa: ”Mutta oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus kuin ehtymätön puro.” (Aamos 5:24) ja niinpä meidät kutsutaan liittymään oikeuden ja rauhan virtaan, pitämään esillä ilmasto- ja ekologista oikeudenmukaisuutta, puhumaan yhteisöillemme ja yhteisöjemme kanssa ilmastoepäoikeudenmukaisuudesta ja luontokadosta.

Rukouksiemme, saarnojemme ja liturgioidemme ei pidä vaatia oikeutta pelkästään ihmisille, vaan koko luomakunnalle. Oikeamielisyys edellyttää, että elämme rauhassa emmekä konfliktissa lähimmäistemme kanssa, ja rakennamme oikeudenmukaista yhteyttä kaiken luodun kanssa. Rauha – Shalom, ei pidä sisällään pelkästään konfliktien puuttumista vaan myönteisen, elämää antavan suhteen Jumalan, itsemme, lähimmäistemme ja koko luomakunnan kanssa.”

Luomakunnan aika -rukousjakson laaja suomenkielinen aineisto löytyy Suomen ekumeenisen neuvoston sivuilta, www.ekumenia.fi. Tuomasyhteisössä vietetään Luomakunnan messuissa ja Tuomastorstain keskustelutilaisuudessa 21.9. klo 18. Tule mukaan!