Liturgia on osa Tuomasmessun rukousta. Tuomasmessussa liturginen vanhan kirkon perinne ja klassisen messun kaava liittyvät tämän päivän aiheisiin ja sanoitukseen.

Liturgia kutsuu meitä synnintunnustuksessa tutkimaan elämäämme ja toisaalta rohkaisee ylistykseen ja osallisuuteen ehtoollisesta.

Liturgiaa ei ole ilman seurakuntaa. Liturgia syntyy liturgin ja seurakunnan vuoropuheluna yhteisissä vuorosanoissa, ylistyksessä ja rukouksessa. Yhdessä kuoron kanssa seurakunta liittyy liturgisiin lauluihin, vuorotehvehdykseen, iloiseen Pyhä-hymniin ja Jumalan Karitsa-hymniin. Liturgiassa on sanojen ja laulujen lisäksi läsnä monenlaisia symboleja, jotka puhuvat omaa kieltään. Sellaisia ovat rauhan tervehdys tai ristinmerkin tekeminen.

Liturgia ei ole vain vanhan tradition mukaisia rukouksia. Tuomasmessun liturgiassa kuuluu  tuoreus ja halu liittyä elämään. Tuomasmessun liturgiaa toimittaa yhdessä papin kanssa suuri joukko vapaaehtoisia pappeja ja maallikoita.

Uskonnollinen kokemus on aina mysteeri. Ehtoollisen liturgiassa me lausumme ”Suuri on uskon salaisuus”. Mysteeri ruokkii meidän hengellistä nälkäämme ja kaipausta olla yhteydessä näkymättömään.

Liturgian kulku on pääpiirteissään seuraava:

Alkuvirsi ja messun toimittajien kulkue alttarille

Johdanto, synnintunnustus ja synninpäästö.

Esirukous, mahdollisuus liikkua kirkossa, käydä rukousalttareilla, sytyttää tuohuksia ja kirjoittaa rukouspyyntöjä, ottaa vastaan siunaus ja öljyllä voitelu tai käydä rukoilemassa yhdessä valkopukuisen avustajan kanssa.

Päivän virsi

Raamatun tekstit

Saarna

Uskontunnustus

Kolehtivirsi

Ehtoollinen, ehtoollisvuorolaulu, Pyhä-hymni, ehtoollisrukous ja asetussanat

Jumalan Karitsa -hymni

Ehtoollisenvietto

Kiitosrukous

Siunaus

Lähettäminen

Loppuvirsi ja -prosessio