Musiikki on yksi niistä asioista, joista ihmiset tunnistavat Tuomasmessun Tuomasmessuksi. Laulava seurakunta, Tuomaskuoro, bändi ja esilaulajat tekevät tuomasmusiikista sen erityisen kokonaisuuden, joka soi Agricolan kirkossa joka sunnuntai.

Tuomasmessussa kokeillaan ennakkoluulottomasti erilaisia musiikkityylejä ja kokoonpanoja, vaikka peruskaava ja rakenne messussa ovat olleet suunnilleen samat yli 30 vuoden ajan. Avainasemassa on seurakunnan osallistumisen tukeminen: sekä lauluvalinnoilla että sovituksilla innostetaan seurakunta mukaan laulamaan. Samalla tuomasmusiikissa pyritään kunnioittamaan laulun tai virren omaa luonnetta.

Tuomasmusiikin painopiste on kevyessä musiikissa, mutta messussa on sijaa myös klassiselle musiikille, Taizé-lauluille ja perinteisille virsille. Urkuja käytetään messussa harvoin – Tuomaslaulut ja virret säestetään soitinyhtyeellä. Yhtyeen lisäksi yhteislaulua tukevat Tuomaskuoro ja esilaulajat.

Yksi tuomasmusiikin merkittävä elementti on tuoreus. Musiikinjohtajien ja bändien vaihtuvuus takaa sen, että musiikki ja sovitukset ovat hiukan erilaisia joka sunnuntai. Välillä messussa musisoi puhallinyhtye, joskus taas jousikvartetti, irkkubändi tai jazzyhtye. Tuoreuden ohella musiikkia leimaa uskallus, innostus, yhteisöllisyys ja monipuolisuus.