Moni-ilmeinen Tuomasmessu on ensisijaisesti ehtoollisjumalanpalvelus eli messu, joka kokoaa ihmiset alttarin sakramentin ympärille. Ehtoollinen on messun huipentuma ja kohokohta. Ehtoollinen on kiitoksen ja yhteyden juhla, jossa muistellaan Kristuksen kuolemaa ja ylösnousemusta, mutta myös hänen läsnäoloaan ehtoollisen salaisuudessa.

Ehtoollisen nimi viittaa Jeesuksen ja opetuslasten viettämään viimeiseen yhteiseen ilta-ateriaan kiirastorstai-iltana. Ortodoksit ja katoliset käyttävät kreikan kielestä tulee nimeä eukaristia, joka tarkoittaa kiitosateriaa. Läntisessä kristikunnassa käytetään myös nimitystä kommuunio, joka merkitsee yhteyttä.

Ehtoollinen on yhteyden ateria, joka yhdistää meidät salatulla tavalla yhdeksi Kristuksen kanssa, mutta myös toisiimme.

Kaikki ovat tervetulleita ja saavat tulla ehtoolliselle. Luther sanoin: ”Jos siis mielesi on raskas ja tunnet heikkoutesi, mene luottavaisin mielin ehtoolliselle ja anna sen virvoittaa, lohduttaa ja vahvistaa itseäsi.” Rohkeasti ehtoolliselle menevä jättää itsensä kokonaan Jumalan hoidettavaksi.

Tuomasmessussa liturgi toimittaa ehtoollisen ja häntä avustavat siinä useat papit, diakonit ja vapaaehtoiset rukous- ja ehtoollisavustajat, jotka ovat saaneet tehtävään koulutuksen ja kirkkoherran luvan.