Kaunistelematta parempi

Mitä näytämme itsestämme muille, on vain jäävuoren huippu. Parantelemme itseämme filttereillä kuvissa, joita julkaisemme sosiaalisessa mediassa, kerromme siellä vain kivat jutut ja hauskat kohtaamiset. Pidämme yllä jatkuvaa omaa vaalikampanjaa, vaikkemme tiettävästi ole hakeutumassa mihinkään tehtävään.

Ystävä, jota en nähnyt vuosiin kertoi, ettei ole ottanut minuun yhteyttä yksinäisyydestään huolimatta. Syyksi paljastui, että hänen seuraamansa someprofiilini näyttävät minun olevan aina kiireinen ja ystävien ympäröimä.

Vastaukseksi yritin selittää, että kaikista niistä (monista) päivistä kun seinät kaatuvat päälle ja tunnen itseni loputtoman yksinäiseksi ja toivottomaksi, ei löydy yhtään päivitystä. Valikoin tarkasti sen, mitä haluan näyttää ja kertoa toisille.

Uskon, että tällaisen todellisuutta parantelevan someidentiteetin luominen auttaa minua ja montaa muuta saavuttamaan hallinnan tunteen elämämme suhteen. Tämä on tietysti pelkkää illuusiota.

Yleensä vain lähimmät ihmiset tietävät peloistamme ja heikkouksistamme enemmän, koska kotona kukaan ei voi feikata loputtomiin.  Artistit tunnistavat ilmiön, että kun heidän suosionsa on ollut suurimmillaan, he ovat itse olleet kaikkein ahdistuneimpia. Siis juuri silloin, kun ihailemme heitä eniten!

Ihmisten sanotaan ihailevan toisiaan onnistumisten takia, mutta rakastavan toisiaan puutteiden takia. Kolikon toinen puoli onkin, että mitä suoremmin kertoo itsestään, epäonnistumisistaan ja kivuistaan, se herättää kunnioitusta ja auttaa ihmisiä löytämään todellista yhteyttä.

Voisin tehdä pitkän luettelon kätketyistä puolistani ja vioistani. Rikkoutuneita ihmissuhteitani yhdistää täysin varmasti yksi asia: minä. Voisin surkutella sitä, miten en ole ymmärtänyt elää fiksummin, enkä ole päässyt pidemmälle hengellisellä tielläni.

Jumalalle tässä ei ole mitään uutta. Hänelle epätäydellisyytemme ja peittelemätön totuus itsestämme on selvillä. Jumalalla on onneksi pitkä kokemus, sillä hän on aikojen alusta asti seurannut pakoon ja piiloon juoksevia ihmisiä, niitä ihmisiä, jotka kaunistelevat asioita itselleen ja toisilleen ja kuvittelevat näin huijaavansa myös Luojaansa.

On aika lakata pakenemasta. Ei ole olemassa mitään muuta tapaa rakentaa yhteyttä Jumalaan kuin se, että on rehellisempi itselleen. Pintakuoreni alta löytyvien häpeän ja pelkojen jälkeen on jatkettava vielä syvemmälle ja kaivettava esiin luottamus. Se vakuuttaa myös minun olevan Jumalan rakkauden keskipisteessä. Tällaisena.

Minna Jaakkola