Teemu Laajasalo 2.12.2018

”Lähtekää, menkää ulos porteista,
valmistakaa tie kansalle,
valmistakaa, tasoittakaa valtatie,
raivatkaa pois kivet,
kohottakaa lippu merkiksi kansoille!
Maailman ääriin saakka
Herra on kuuluttanut:
– Sanokaa tytär Siionille:
Katso, sinun pelastajasi saapuu,
hän kuljettaa mukanaan työnsä palkkaa,
johdattaa niitä, jotka on omikseen hankkinut.
Heitä kutsutaan nimellä Pyhä kansa,
Herran lunastamat,
ja sinua nimellä Kaivattu kaupunki,
Kaupunki, jota ei hylätä.”

Jes.

Lue lisää >>

Anna Kontula 25.11.2018

Tuomiosunnuntaina on tapana puhua sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta. Päivän evankeliumitekstiä tulkitaan usein niin, että nämä kaksi asiaa kuuluvat yhteen, että kunkin arvo punnitaan viimeisessä mittauksessa sen mukaan, miten hän on kohdellut kanssaihmisiään. Että taivaspaikan voi lunastaa hyvillä töillä tai ainakin menettää pahoilla.

Eikö tällainen tulkinta kuitenkin alenna solidaarisuuden kauppatavaraksi ja Jumalan byrokraatiksi? Miten se voisi sopia yhteen Jeesuksen muun sanoman kanssa?

Ei, kysymyksen täytyy olla jostakin muusta.

 

Hyvät ystävät,

Lue lisää >>

Eero Huovinen 21.10.2018

Jeesus sanoo: ”Te olette maan suola. Mutta jos suola menettää makunsa, millä se saadaan suolaiseksi? Ei se kelpaa enää mihinkään: se heitetään menemään, ja ihmiset tallaavat sen jalkoihinsa.” (Matt. 5: 13)

”Te olette maan suola.” Aika oudon tuntuinen luonnehdinta ihmisistä. Mitä ihmettä Jeesus on voinut tarkoittaa, kun hän nimittää seuraajiaan suolaksi. Mitä te ajattelisitte, jos minä sanoisin teille: ”Te olette maan suola” tai ”sinä olet maan suola”?

On paljon helpompi ymmärtää Jeesuksen toinen sana: ”Te olette maailman valo.” Valo näyttää tietä ja opastaa perille.

Lue lisää >>

Leena Huovinen 9.9.2018

Jumalan huolenpito      Matt. 6: 19-24

Jos sinulla olisi puoli tuntia aikaa kerätä  kaikkein tärkeimmät tavarat kotoasi mukaasi, mitä ne olisivat?  Siis jos joutuisit puolen tunnin varoajalla lähtemään kodistasi etkä  enää ikinä voisi palata sinne. Ja mukaan voisi ottaa vain sen, mitä jaksaa kantaa.

Kysymys voisi olla  kepeä ajatusleikki, mutta monelle se on edelleen totta. Minä olen tuota kysymystä kantanut mielessäni pikkutytöstä saakka. Olen nimittäin Karjalan evakon tytär ja sisareni  kanssa olemme kuulleet lapsuudestamme asti tarinoita siitä,

Lue lisää >>

Lauri Kemppainen 2.9.2018

Siellä missä Kaisaniemi ja Kruununhaka kohtaavat, on Helsingin yliopistolla laitos nimeltä Metsätalo, ja siinä talossa minä kohtasin kerran saatanan. Tapauksesta on jo joitakin vuosia aikaa, enkä tietenkään voi olla varma, oliko kyseessä Saatana isolla alkukirjaimella: siis jonkinlainen langennut enkeli tai persoonallinen paha. On hyvin mahdollista, että kyse oli vain ahdistuksesta – voimakkaasta psykologisesta reaktiosta epämiellyttävään tilanteeseen.

Oli miten oli, kyseinen tapaus sattui tieteenfilosofian luennolla. Kurssi oli kestänyt jo useamman viikon ja ollut kaikin puolin hyvin antoisa.

Lue lisää >>

Pekka Y. Hiltunen 5.8.2018

Teksti on vaikea, niin kuin jotkut Raamatun tekstit tuppaavat olemaan. Katselen päivän tekstiä kahden siitä löytyvän sanan avaamasta ikkunasta.

Ensiksi, ja vain lyhyesti, hankalasti käsitettävä sana ”tuomiopäivä”. Se löytyy tekstistä kahdesti. Sana ei tunnu mukavalta. Itseäni viehättää Juhani Rekolan ajatusmalli, se, että tuomiopäivä kuuluu suureen ilmoitukseen. Meille, ja minulle riittää pieni, itseni ja uskoni kokoinen siivu ilmoituksesta. (5. Mooseksen kirja 29) Se, mikä on salassa, se on Herran, meidän Jumalamme; mutta mikä on ilmoitettu,

Lue lisää >>

Kati Pirttimaa 17.6.2018

”Armahtavaisuutta minä tahdon, en uhrimenoja”, sanoo Jeesus päivän evankeliumissa. Aloittaa vieläpä hyvin painokkaasti: ”Menkää ja tutkikaa.” Tutkitaan siis armoa ja armahtavaisuutta, sekä yksilön että yhteisön näkökulmasta. Molemmat tarvitsevat niitä.

Tänä keväänä, keskellä tiivistä työputkea, eräs hiippakuntamme kirkkoherroista käveli työhuoneeseeni Espoon tuomiokapitulissa ja sanoi: ”muista Kati, että aina ei tarvitse olla kympin tyttö.” Se osui. Minun on vaikea ajatella, että riitän. Aina pitää yrittää enemmän, aina pitää pyrkiä parempaan. Joskus syntyy paine luopua jostakin,

Lue lisää >>

Anne-Birgitta Pessi 27.5.2018

Hyvät Ystävät,

Mikä tuo sinulle merkityksellisyyden kokemuksia? Minkä koet arjessa tekevän elämästäsi elämisen arvoista?

Kysymys merkityksellisyyden kokemuksesta on kirjaimellisesti elämän ja kuoleman kysymys; elämän mielekkyydenkokemus on vahvassa yhteydessä psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin.

Bruttokansantuotteen noustessa nousee tutkitusti tyytyväisyys elämään, mutta elämän merkityksellisyyden kokemus laskee. Mitä varakkaampi maa, sitä vähemmän merkityksellisyyttä koetaan. Miksi? Yksi selitys on ylitse muiden: monilta meiltä runsauden ympäröimiltä uupuu vahva merkityshorisontti. Elämästä puuttuu juuri kokemus merkityksellisyydestä.

Jokaiselle meistä jonkin on oltava pyhää,

Lue lisää >>

Saarna 13.5. 2018 Pyhän Hengen odotus

Kaksi viikkoa sitten olin tutustumassa Ranskassa Taizen yhteisöön. Tuo yhteisö on syntynyt alun perin yhden veljen, veli Rogerin, lähimmäisenrakkaudesta kumpuavalle yhteisöllisyydelle. Hän tunsi toisen maailmansodan aikana rakkautta niin juutalaisia kuin myöhemmin myös saksalaisia sotavankeja kohtaan ja teki työtä molempien auttamiseksi. Sellaista rajaa ei ollut olemassa, joka olisi sulkenut kärsivän ihmisen avun ulkopuolelle. Niin hänen ympärilleen alkoi kerääntyä veljiä, nykyjään heitä on jo yli sata. Ja tuo paikka, Taize, kerää nykyisellään satoja ja tuhansia nuoria rukoilemaan ja tekemään työtä yhteisöön.

Lue lisää >>

Eero Huovinen 1.4.2018

Missä Jeesus oli eilen?

En nyt tarkoita eilistä aprillipäivän aattoa, vaan päivää pitkänperjantain ja pääsiäispäivän välissä, lankalauantaita. Missä Jeesus oli silloin?

Oikea, hyvä ja tavallinen vastaus on: haudassa. Jeesus oli haudassa sapatin aaton päivän illasta sapatin jälkeiseen aamuun, juutalaisen laskutavan mukaan kolme päivä. Me sanoisimme, että hänet laskettiin hautaan perjantai-iltana ja hän heräsi kuolleista varhain sunnuntaiaamuna. Kuolleena 36 tuntia. Eilen Jeesus oli siis haudassa.

***

Se apostolinen uskontunnustus,

Lue lisää >>

Eila Helander Marianpäivänä 18.3.2018

Mikä on paikkani ja tehtäväni tässä maailmassa? Tätä eivät kysele vain tänä keväänä opiskelupaikkaansa etsivät nuoret. Kysely jatkuu läpi elämän, hieman muotoaan muuttaen.  Haluaisimme nähdä tulevaan ja kuitenkin elämä on edessä vain päivä kerrallaan.

Maria ja hänen kiitosvirtensä esitetään usein esimerkkinä siitä, miten kristityn tulee olla valmiina kiitollisin mielin, nöyränä ja liikoja kyselemättä palvelemaan Jumalaa erilaisissa tehtävissä. Marian kiitosvirren kohdalla kuitenkin usein unohdamme, että se on monivaiheisen ja monella tavoin vaikean prosessin tulos. 

Lue lisää >>

Heidi Zitting 11.2.2018

Nyt seuraa rakkaudentunnustus. Minä nimittäin rakastan tätä kirkkoa. Enkä vaan tätä meidän ev.lut kirkkoamme vaan ihan tätä maailmanlaajuista Jeesuksen seuraajien sakkia sakramentteineen. Ajatelkaa, täällä tänään ja kaukana Filippiineillä käydään ehtoollispöytään saman Kristuksen hoidettavaksi. Kerätään kolehtia ja kannetaan toinen toisemme taakkaa.

Mutta samalla on pakko kyllä myöntää että joskus rakastaminen on tehty aivan äärimmäisen vaikeaksi. Ei vain aviopuolison rakastaminen, vaan ihan tämän kirkonkin rakastaminen. Nyt viimeaikoina kirkon rakastaminen on ollut ajoittain jopa tuskallista. Avioliittokeskustelu,

Lue lisää >>

Ilkka Kantola 4.2.2018

Valon lisääntyminen ei aina tiedä hyvää. Kansanterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan suomalaisten itsemurhat ovat todennäköisimpiä keväällä toukokuussa. Ei tiedetä tarkkaa syytä siihen, miksi näin on. Onko syynä se, että valon lisääntyessä oman tilanteen toivottomuus ja kurjuus korostuvat? Onko niin, että pitkä, hämärä vuodenaika on masennukseen taipuvaiselle ihmiselle armollisempi? Vahvistaako keväällä valon käynnistämä luonnon uusiutuminen kokemusta siitä, että ei itse pärjää eikä jaksa pysyä mukana? Mitä kirkkaampi valo, sitä jyrkemmät varjot. Vai onko niin, että kevään valo on sittenkin liian heikko poistamaan sitä kuormaa,

Lue lisää >>

Piispa Björn Vikström 14.1.2018

Jeesus tuli Nasaretiin, missä hän oli kasvanut, ja meni sapattina tapansa mukaan synagogaan. Hän nousi lukemaan, ja hänelle ojennettiin profeetta Jesajan kirja. Hän avasi kirjakäärön ja löysi sen kohdan, jossa sanotaan:

– Herran henki on minun ylläni,

sillä hän on voidellut minut.

Hän on lähettänyt minut

ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman,

julistamaan vangituille vapautusta

ja sokeille näkönsä saamista,

päästämään sorretut vapauteen

ja julistamaan Herran riemuvuotta.

Lue lisää >>

Piispa Tapio Luoma 7.1.2018

”Kansa oli odotuksen vallassa.” Lyhyeen virkkeeseen evankelista Luukas on saanut mahtumaan paljon. Kansa oli odotuksen vallassa. Johannes Kastajan toiminta herätti paljon kysymyksiä. Hänen epätavallinen, kohtikäyvä, voimakas ja kuvia kumartelematon julistuksensa ei jättänyt ketään kylmäksi. Hän ravisteli niin uskovaisuudessaan ehdottomia ja varmoja kuin vääryydellä ja vilpillä eläviäkin. Johannes lisäksi kastoi ne, jotka olivat heränneet tahtomaan parempaa.

Uuden elämän alku tarvitsi selkeän taitekohdan. Kastamalla ihmisiä Johannes antoi ihmisten tunnustaa, että entinen oli jäänyt taakse ja että nyt oltiin valmiit astumaan johonkin aivan uuteen,

Lue lisää >>

Pirjo Kantala 17.12.2017

Kuka sinä sitten olet, tultiin Johannes Kastajalta kysymään. Hän vastasi: ”Minä olen ääni, joka huutaa autiomaassa: ’Tasoittakaa Herralle tie!’”

Kuluneen syksyn aikana olen seurannut tanskalaista televisiosarjaa Huuto syvyydestä, tanskaksi Herran tie.
Se kertoo pappissuvusta, isästä, jonka oma isä ja isoisä olivat pappeja, ja hänen pojistaan, joista piti tulla pappeja.

Se kertoo uskosta ja epäuskosta, odotuksista, rakkaudesta ja siinä epäonnistumisesta, erimielisyyksistä. Ja vihasta, jonka isä on siirtänyt pojilleen vaatimuksillaan ja odotuksillaan.

Lue lisää >>

Kaarlo Kalliala 4.12.2017

Jeesus lähti toisten edellä nousemaan Jerusalemiin vievää tietä. Kun hän oli tulossa Öljymäeksi kutsutulle vuorelle ja oli jo lähellä Betfagea ja Betaniaa, hän lähetti edeltä kaksi opetuslastaan ja sanoi: ”Menkää tuolla näkyvään kylään. Kun tulette sinne, te näette kiinni sidotun aasinvarsan, jonka selässä ei kukaan vielä ole istunut. Ottakaa se siitä ja tuokaa tänne. Jos joku kysyy, miksi te otatte sen, vastatkaa, että Herra tarvitsee sitä.”
Miehet lähtivät ja havaitsivat kaiken olevan niin kuin Jeesus oli heille sanonut.

Lue lisää >>

Miikka Ruokanen 26.11.2017

Sisaret ja veljet Jeesuksessa Kristuksessa. Tänään saarnani ei ole Raamatun yksittäisen tekstin selitystä, vaan se on temaattinen opetussaarna, jonka aiheena on:

“Reformaatio 600 vuotta: Mikä uskonpuhdistuksessa on sellaista, että sitä kannattaa vielä sadankin vuoden päästä juhlia?”

Tänään on kirkkovuoden viimeinen sunnuntai. Vuosi sitten, kun tämä nyt päättyvä kirkkovuosi alkoi, alkoi samalla uskonpuhdistuksen eli reformaation 500-vuotismuiston juhlavuosi. Nyt tämä juhlavuosi päättyy. Voimme hyvällä syyllä kysyä: Mikäli Herramme tulemus vielä viipyy ja maailma pysyy pystyssä,

Lue lisää >>

Marja Pentikäinen 10.9.2017

Matteuksen Evankeliumi tuo esiin Jeesuksen sanoman:

”Teille on opetettu: ’Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihamiestäsi.’ Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne puolesta, jotta olisitte taivaallisen Isänne lapsia.
Hän antaa aurinkonsa nousta niin hyville kuin pahoille ja lähettää sateen niin hurskaille kuin jumalattomille.

Jos te rakastatte niitä, jotka rakastavat teitä, minkä palkan te siitä ansaitsette? Eivätkö publikaanitkin tee niin?
Jos te tervehditte vain ystäviänne, mitä erinomaista siinä on?

Lue lisää >>

Tommy Hellsten 17.9.2017

Isoäitini aikaan asiat olivat pieniä ja elämä vaatimatonta, mutta ilo sensijaan oli suurta. Nyt asiat ovat suuria ja meillä on kaikkea, mutta ilo näyttää olevan pientä. Mistä tämä voisi johtua?

Kun saamme jonkin lahjan, vaikkapa palkankorotuksen tai ylennyksen, uuden kodin tai auton, parisuhteen tai paranemme sairaudesta, koemme tietenkin iloa ja kiitollisuutta. Elämä pursuaa sisältöä ja elämme onnemme kukkuloilla. Vihdoinkin olemme perillä.

Mutta kun aikaa kuluu, alamme tottua siihen, mikä aluksi oli uutta ja huikeaa.

Lue lisää >>

Paavo Kettunen 12.11.2017

Anteeksiantamus on kristillisen uskomme keskeinen pilari. Ilman sitä koko pelastusjärjestelmämme kaatuu. Ilman anteeksiantamusta uskosta Jumalaan tulee armotonta lakiuskoa, rankaisemisen, syyllisyyden ja tuomion sävyttämää elämää, jota hallitsee pelko. Ilman anteeksiantamusta myös keskinäiset suhteemme ihmisinä menettävät uudelleen aloittamisen mahdollisuuden. Siksi tämän sunnuntain teema ”Antakaa toisillenne anteeksi” on mitä keskeisin.

Anteeksiantamus ei ole vain uskonnollinen käsite. Syvällä yhteiskunnallisessa ja poliittisessakin kulttuurissamme on mukana anteeksiantamuksen eetos. Sen jäljet piirtyvät oikeuslaitoksenkin ajatteluun, kun rikokseen syyllistyneen on mahdollista tulla armahdetuksi.

Lue lisää >>

Saarna – Jan Ahonen 13.8.2017

Mikä on Sinun talentti?

Jeesus sanoi:

”Silloin on käyvä näin: Mies oli muuttamassa pois maasta. Hän kutsui puheilleen palvelijat ja uskoi koko omaisuutensa heidän hoitoonsa. Yhdelle hän antoi viisi talenttia hopeaa, toiselle kaksi ja kolmannelle yhden, kullekin hänen kykyjensä mukaan. Sitten hän muutti maasta.

Se, joka oli saanut viisi talenttia, ryhtyi heti toimeen: hän kävi niillä kauppaa ja hankki voittoa toiset viisi talenttia. Samoin se, joka oli saanut kaksi talenttia,

Lue lisää >>