Siunasin muutama viikko sitten isäni haudan lepoon. Surun ja kaipauksen keskellä mieleni täytti syvä kiitollisuus isästä ja elämästä, jonka hän oli saanut elää. Eikä hänen elämänsä ollut vain helppoa ja valoisaa. Hänen elämäänsä, niin kuin meidän kaikkien, sisältyi myös surun ja kärsimyksen päiviä.

Usein rukouksemme alkaa pyynnöllä. Kerromme minne Jumalan pitäisi kiirehtää ja miten meitä auttaa. Emme pysähdy katselemaan sitä hyvää, mitä jo on. Ennen viidentuhannen ihmisen ruokkimisihmettä Jeesus kiitti. Hänellä ei ollut kuin viisi leipää ja kolme kalaa. Siitä huolimatta hän aloitti kiitoksella. Ja ihme tapahtui. Me odotamme usein myös pieniä tai suuria ihmeitä. Ihmeen toteutuminen ei ole riippuvainen kiitoksestamme. Mutta se kertoo asenteestamme ja luottamuksestamme.

Kiitos on elämän asenne, jossa Jumala asuu. Ignatiaanisessa traditiossa opetetaan aloittamaan rukous aina kiitoksella. Jumala on läsnä kiitoksessamme. Mitä tulevaisuudessa tapahtuukaan, voit olla varma, että Jumala on kaikessa mukana. Voit siis kiittää kaikesta, mikä on edessäpäin ja paljastuu vasta vähitellen.

Jeesuskin teki näin. Vaikka hänen elämänsä ratkaiseva vaihe ei ollut vielä tullut, hän rukoili kiitosrukouksensa(Joh.17). Kun hän sitten ristillä oli kaiken kärsimyksen ja tuskan keskellä ja koki tulleensa hylätyksi, tuo kiitollisuus ympäröi häntä. Näin mekin, vaikeuksien kohdatessa, kadotamme helposti kokonaiskuvan elämästä ja pelko ympäröi meidät. Etäämpää voimme nähdä kokonaisuuden, sen, että Jumala on mukana elämämme kaikissa vaiheissa.

Ehkä kiittäminen tuntuu sinusta teennäiseltä, väkinäiseltä, suoritukselta. Varsinkin, jos juuri nyt olet kaaoksen ja vaikeuksien keskellä. Silloin sinun ei kannata pakottaa itseäsi. Kiitollisuus ei ole mikään edellytys Jumalan läsnäololle. Se tekee sinut avoimemmaksi hänelle. Jumala on suurempi kuin tunteemme ja on läsnä, vaikka koko elämä kiukuttaisi sinua. Tai vaikka olisit pettynyt juuri tällä hetkellä. Siksi kiitä silloin, kun on se on sinulle mahdollista. Kiitä ensimmäisestä pienestäkin asiasta, joka rohkaisee.

Herra, avaa minun huuleni, että minun suuni julistaisi sinun kiitostasi.

Ps.51:15