Levätä on verbi

Tuomaspappi Pirjo Kantala

Fransiskaani-isä Richard Rohr  kirjoittaa eräässä elokuun mietiskelytekstissään levon ja suorittamisen suhteesta tähän tapaan: Toivon ja syvän turvallisuuden tunteen kokemus syntyy levossa. Verbi rest – levätä – on yksi käytetyimmistä sanoista eri uskontojen mystiikassa.  Sillä tarkoitetaan jonkinlaista lepäämistä Jumalassa. Jumalan varassa.

Ja kuitenkin me koko ajan kiirehdimme, suoritamme, esitämme, ansaitsemme. Huomaamatta tai ottamatta huomioon, että läsnäolon lahja, täydellisyys, Jumalan läsnäolo on jo tässä ja nyt.

Suorittaminen saa meissä ylivallan työssä ja arjessa hyvin helposti. Ehkä sen huomaa juuri näin kesän kääntyessä syksyyn ja arjen rynnistäessä päälle. Lepo ja hellittäminen on kohta kuin hauras muisto vain kesästä ja lomasta.

Hengellisessä elämässä suorittamisesta tulee helposti vahva vaade. Suoritamme Jumalalle, kelvataksemme. Kuvittelemme, että olemme hyväksyttyjä ja rakastettuja vasta ansaittuamme sen.

Tuomasmessu kutsuu ihmisiä mukaan. Ei suorittamaan tai tekemään tehtäviä hampaat irvessä, koska pitää. Vaan olemaan osa yhdessä olemisen yhteisöä ilosta ja halusta, koska on ilo tehdä yhdessä. Se on kuin lepäämistä yhteisössä, joka virtaa….Koska olet hyväksytty omana itsenäsi, lahjoinesi ja puutteinesi.

Tuota salaisuutta haluan varjella yhdessä tekemisessämme ja olemisessamme, kun sunnuntai toisensa perään toimitamme messua. Toisinaan tehtävissä ja toisinaan taas penkissä istuen. Kukin oman rytminsä mukaan. Kuitenkin aina levollisin mielin.

Tervetuloa mukaan!

TUE MESSUA!
Joka sunnuntainen Tuomasmessu on vapaaehtoistyön ihme.
Tuomasmessu ja sen taustayhteisö Tuomasyhteisö ry toimii pääasiassa lahjoitusvaroin.
Kannata messua, se kannattelee monia uskossa ja toivossa!
Lue lisää!
Tuomas sanoi hänelle: "Herra, emme me tiedä, minne sinä menet. Kuinka voisimme tuntea tien?" Jeesus vastasi: "Minä olen tie, totuus ja elämä."