Jeesuksen seuraamisesta


Jos Jeesus  eläisi nyt, häntä seurattaisiin facebookissa, youtubessa tai twitterissä.  Mutta Jeesuksen aikaan kaikki tapahtui livenä – facetoface – kasvokkain.

Kun Jeesus kutsui ihmisiä seuraamaan itseään, hän vaati heiltä aika paljon.

Hän kutsui  opetuslapset pois työstään ja perheidensä parista. Työstä tai perheestä luopuminen kuulostaa  rankalta jutulta.

Mutta voisiko sen nähdä näin, että niin kauan kuin ihminen on kiinni turvallisissa verkostoissaan ja elämänsä asetelmissa, hän ei ole valmis tekemään radikaalia muutoksia, ei ole valmis kulkemaan vastavirtaan tai muuttumaan. Muutos tapahtuu vasta kun joudumme epämukavuusalueellemme. Silloin meissä alkaa tapahtua jotakin sellaista joka todella muuttaa meitä.

En nyt todellakaan tarkoita sitä, että me alkaisimme itse kukin luopua työstä ja perheestä seurataksemme Jeesusta. Jos on saanut työn ja perustanut perheen, niin pitäköön siitä kiinni. Mutta idea on siinä, että Jeesus haastaa tarkastelemaan arvojamme, asenteitamme ja valintojamme. Hän haastaa meidät muuttumaan. Ehkä meidän on luovuttava jostain meille tärkeästä seurataksemme häntä.

Meitä haastetaan toisinaan myös elämän kriisien kautta tarkistamaan arvojamme ja asenteitamme. Luopumisen kautta kasvamaan.  Vastoinkäymiset ja kärsimys haastavat meidät kyselemään elämän syviä ja tärkeitä kysymyksiä ja etsimään niihin vastauksia. 

Jumala ei kuitenkaan näyttäydy teoreettisella tasolla eikä ratkaisua elämän kipuun tai kärsimykseen löydy älyllisellä pohdiskelulla. Jeesuksen seuraaminen on osallistavaa ja henkilökohtaista. Sen voi oppia vain kokemuksen kautta keskellä kipua ja kärsimystä. Siksi Jeesus sanoo, ettei hän tullut täydellisiä ihmisiä varten, ei terveitä vaan sairaita varten.

Kun elämä pakottaa meidät sellaisille alueille, joilla tavanomainen turvallisuudentunteemme menee rikki, kun vastoinkäymiset johtavat meidät sellaisiin kokemuksiin, joihin tavanomaiset  kykymme eivät riitä, silloin olemme valmiit luopumaan omasta vallan- ja kontrollin tarpeestamme ja valmiit päästämään irti. Sitä kautta saatamme häivähdyksen tavoin ymmärtää oman olemassaolomme perustan ja oppia turvautumaan Jumalaan. Ulkoinen muutos pakottaa meidät sisäisesti muuttumaan. 

Miksi Jeesus kutsui seuraamaan itseään? Mitä Jeesuksen seuraaminen tarkoittaa juuri minulle?

Yksi merkityksellisen elämän ja onnen salaisuus on luottamus. Sen lähteet toki löytyvät elämme alussa lapsuudesta. Mutta vaikka emme olisi saaneetkaan täydellistä lapsuutta, Jeesus on tullut kutsumaan seuraansa, jotta voisimme löytää luottamuksen. Eivät täydelliset ja terveet tarvitse parantajaa vaan keskeneräiset.

Sören Kirkkegaard, tanskalainen filosofi ja teologi, sanoi aikanaan, että todellinen usko toteutuu ihmisissä, jotka uskaltavat ottaa uskon loikan. Toisin sanoen luopua omasta vallastaan ja kontrollistaan ja luottaa Jumalaan. Heittäytyä Jumalan varaan.

Luottamus on uskon ja toivon sekoitus. Luottamuksen oppiminen ja säilyttäminen vaatii arkista harjoitusta. Toivon ja luottamuksen rukoilemista, tilan tekemistä hiljaisuudelle sisimmässä.

Kristillinen toivo on eri asia kuin optimismi. Optimismi on luonteen lahja. Optimistinen ihminen ajattelee, että asiat menevät hyvin, että huominen on parempi kuin tämä päivä.  Kristillisellä toivolla  taas ei ole mitään tekemistä sen kanssa että huominen on parempi kuin tämä päivä. Jumala on Jeesuksen kautta läsnä elämässämme oli hyvin tai huonosti. Jeesus sanoo, että vaikka vain yksi siemen versoisi tai  yksikin lammas löytyisi, sitä kannattaa juhlia.

Pienikin merkki Jumalasta on merkki Jumalasta. Ja se on merkki mielekkyydestä ja merkityksestä ja ilosta. Pienikin Jumalan hipaisu vie pitkälle.

Jeesuksen seuraaminen on sitä, että tahdon toivoa. Tahdon luottaa. Ja jos vaikka en onnistuisikaan koko aikaa luottamaan, niin intentio, suunta riittää. Haluan olla toivovainen.

Mitä se merkitsee Jumalan puolelta? Yksi vastaus voisi olla siinä, että Jumalalle meistä jokainen on tärkeä. Sinä voit ajatella itsestäsi hyvää tai huonoa, mutta Jumala ajattelee sinusta hyvää. Pelkkää hyvää.

Jos olet itseltäsi elämässä kadoksissa ja Jumalakin on hukassa, niin hän on valmis etsimään, kutsumaan ja näkemään vaivaa, jotta uskaltaisit luottaa elämään ja Jumalaan. Jumalalla on vain ihmisten kasvoja ja käsiä, monet voivat siis olla elämässäsi Jumalan asialla.

Seuraava mielikuva, voi auttaa sinua ymmärtämään. Ajattele mielessäsi, että olet lammas, joka on eksynyt ja paimen etsii sinua. Hän löytää sinut ja kantaa sinut turvaan. Voit luottaa tähän mielikuvaan ja säilyttää sen mielessäsi ja sydämessäsi. Kuuntele sisäistä ääntäsi, joka kutsuu luottamaan, uskaltautumaan toivon varaan. Kannateltavaksi. Ja voi tulla päivä, jolloin tunnet sisäisesti, että sinua kannetaan, silloin kun omat voimat eivät riitä.

Ja kun tiedät itse olleesi joskus eksyksissä, et tuomitse muita eksyneitä, vaan tahdot myös itse etsiä ja lohduttaa muita. Olet enemmän lammas kuin susi. Sitä on Jeesuksen seuraaminen.

TUE MESSUA!
Joka sunnuntainen Tuomasmessu on vapaaehtoistyön ihme.
Tuomasmessu ja sen taustayhteisö Tuomasyhteisö ry toimii pääasiassa lahjoitusvaroin.
Kannata messua, se kannattelee monia uskossa ja toivossa!
Lue lisää!
Tuomas sanoi hänelle: "Herra, emme me tiedä, minne sinä menet. Kuinka voisimme tuntea tien?" Jeesus vastasi: "Minä olen tie, totuus ja elämä."