Tuomasmusiikin resepti


Tuomasmessun musiikki on niin moniulotteista, että sen päälle ei voi laittaa yhtä leimaa. Se ei ole jazzmessu, popmessu, gospelmessu, virsimessu tai Taizé-messu. On kuitenkin muutamia asioita, joilla Tuomasmessun musiikkia voi luonnehtia:

Rohkeus

Tuomasmusiikissa kokeillaan pelottomasti erilaisia musiikkityylejä, uusia lauluja ja sovituksia sekä monenlaisia soitinkokoonpanoja. Siinä yhdistellään ennakkoluulottomasti vanhaa ja uutta. Välillä voi tulla ylilyöntejä ja erehdyksiä, mutta enemmän on vuosien varrella koettu huippuhetkiä.

Koska kirkko toimii ajassa, on musiikissakin käytettävä kuulijoille ymmärrettävää kieltä. Vanhoista elementeistä syntyy jotain aivan uutta – ei ylhäältäpäin sanellen vaan alhaalta ylöspäin, tavallisten ihmisten kokemuksista ja toiveista. Musiikillisesti täysin tyylipuhtaaseen Tuomasmessuun ei ole koskaan pyritty, koska yksi Tuomasmessun tehtävistä on alusta lähtien ollut toimia kokeilufoorumina uusille ideoille. Moninaisuus ja mosaiikkimaisuus ovat hyviä asioita!

Yhteisöllisyys

Tuomasmessussa musiikin pääasiallinen tehtävä on tukea yhteislaulua. Muusikot ja laulajat ovat kirkon edessä, lähellä kirkkokansaa. Tämä lisää me-henkeä.

Vuorovaikutus on tärkeää myös messumusiikin suunnittelussa. Lauluja on yhdessä messussa keskimäärin 20, ja ne valitsee messun musiikinjohtaja yhdessä juontajan, kuoronjohtajan ja muun messutiimin kanssa. Musiikin valinnassa huomioidaan myös kirkkovuoden ajankohta ja messun erityisluonne.

Kokonaisuuteen vaikuttavat näin ollen ison joukon – niin muusikoiden, pappien kuin maallikoidenkin – laulumieltymykset ja intohimot. Kun musiikin takana on kirjava joukko, musiikista löytyy paljon kosketuspintaa erilaisille messuvieraille.

Panostus

Yhden messun musiikkiin panostetaan tuntikausia. Uusia sovituksia tehdään jokaiseen messuun. Yhtä messua toteuttaa keskimäärin 7–8 muusikkoa ja 15–20 kuorolaista. Harjoitukset alkavat sunnuntaina viimeistään klo 16.

Osaaminen

Messumusiikkia toteuttavat ammattimuusikot ja taitavat harrastajat. Myös äänentoisto on olennainen osa messua, ja sekin hoidetaan ammattimaisesti. Tuomaslaulut ja virret säestetään soitinyhtyeellä, johon kuuluu tavallisesti piano tai kosketinsoittimet, basso, kitara, rummut sekä 1–3 melodiasoitinta (huilu, viulu, saksofoni, trumpetti…) Esilaulajia on yleensä 3–4. Esilaulajat ja Tuomaskuoro tukevat seurakunnan yhteislaulua.

Jokaisessa messussa on musiikinjohtaja, joka tekee lauluihin ja virsiin sovitukset, kokoaa soittajat ja laulajat, harjoittaa kappaleet ennen messua sekä johtaa messun musiikin. Jokaisessa messussa on lisäksi kuoronjohtaja, joka vastaa kuoron osuuksista.

TUE MESSUA!


Joka sunnuntainen Tuomasmessu on vapaaehtoistyön ihme.
Tuomasmessu ja sen taustayhteisö Tuomasyhteisö ry toimii pääasiassa lahjoitusvaroin.
Kannata messua, se kannattelee monia uskossa ja toivossa!

Lue lisää!


Tule tekemään messua
Ilmoittautu messutehtäviin täällä.