Tuomasmusiikin historiaa


Tuomasmessulla oli 28 vuotta sitten useita synnyttäjiä. Messuun tuli vaikutteita Kansanmessusta (Miikka Ruokanen), karismaattisesta liikehdinnästä ja Aamupiiristä (Olli Valtonen), Taizé-yhteisöstä (Anna-Maija Raittila, Mari Lamminen), luterilaisesta, katolisesta ja ortodoksisesta kirkosta ja niin edelleen. Tämä kaikki heijastui myös musiikkiin. Ensimmäisissä Tuomasmessuissa keväällä 1988 musiikinjohtajana toimi kanttori Matti Rantatalo ja kuoronjohtajana kanttori Mari Lamminen. Syksyllä 1988 mukaan tuli myös musiikinopettaja, säveltäjä Petri Laaksonen, joka siirtyi pikkuhiljaa päävastuuseen musiikista Rantatalon vetäydyttyä muihin töihin.

Alkuvuosina Tuomasmessun musiikkikulttuuriin on vaikuttanut ehkä eniten juuri Petri Laaksonen. Hän kokosi ensimmäisiä tuomaslaulukirjoja ja teki niihin paljon sävellyksiä, sovituksia ja liturgisia sävelmiä. Petri oli omalla tyylillään alkuvuosien musiikkivastaavana luomassa toimivia ja hyviä käytäntöjä messumusiikin toteuttamiselle. Kolme esilaulajaa, bändi ja kuoro -yhdistelmä oli alusta lähtien Tuomasmessun tavaramerkki ja se tuntuu toimivan edelleen.

Kanttori Mari Lamminen toimi Tuomasmessujen musiikkikoordinaattorina lähes kymmenen vuoden ajan. Tuomaskuoroa johti usean vuoden ajan Hilkka Kangasniemi. Viime vuosina Tuomaskuoroa ovat johtaneet enitn Inna ja Juha Vintturi.

Vuodesta 1997 lähtien ja yhä nykyisin Tuomasmessun musiikista vastaa tuomaskanttori Inna Vintturi. Lisäksi Tuomasmessujen musiikinjohtajina vuorottelee tällä hetkellä 14 henkilöä. Lähes kaikki heistä ovat ammattimuusikoita.

TUE MESSUA!


Joka sunnuntainen Tuomasmessu on vapaaehtoistyön ihme.
Tuomasmessu ja sen taustayhteisö Tuomasyhteisö ry toimii pääasiassa lahjoitusvaroin.
Kannata messua, se kannattelee monia uskossa ja toivossa!

Lue lisää!


Tule tekemään messua
Ilmoittautu messutehtäviin täällä.